Vírusok   aktiválódás      aktiválódva      biztonsági másolat      ellenőrzésével      engedély nélkül      férgek      jogtiszta      lappangás      lopakodó      megfertőzésére      memóriába töltődik      mentéssel      operációs rendszer      polimorf      programokat      rezidens vírusirtó      többszörözésére      trójai programok      utasítássorozat   
• Számítógépvírusnak az olyan nevezzük, amelyek a rendszerbe lépnek be, önmaguk másolására, , és más programok képesek. A vírusok többsége ezenkívül valamilyen esemény hatására, vagy egy előre meghatározott időpontban még más károkat is okozhat az állományainkban.
Vírusok jellemzői
– A vírusok élete két szakaszra tagolódik: (szaporodás); (károkozás)
A vírusok tulajdonságait tekintve minden vírus a következő két csoport valamelyikébe sorolható:
• A vírusok úgy terjednek, hogy a fájlba ágyazódva bekerülnek a memóriába, és ott a fájlok eredeti hosszát mutatják, esetleg a fájl eredeti tartalmát szimulálják.
• A vírusok önmaguk titkosításával, állandó változtatásával terjednek, ami megnehezíti felismerésüket.
•Boot vírusok
– A boot vírusok az első vírusok közé tartoznak. A vírus a merevlemez boot szektorába ágyazódik be, így még az betöltése előtt aktiválódik. Ennek hatására a fertőzött merevlemez az összes meghajtóba helyezett lemezt megfertőzi. .
• Programvírusok
– A programvírusok általában a .COM és .EXE kiterjesztésű fájlokba ágyazódnak. Amikor a fertőzött programot elindítjuk, a vírus a , és minden futtatott programra átterjed.
• Makrovírusok
– A makrovírusok gyakoriságát az internet elterjedése okozta. A makro nem más, mint névvel ellátott, automatikusan ismételhető . A makrovírusok azt a lehetőséget használják ki, hogy például a szövegszerkesztőkben, táblázatkezelőkben a gyakran ismételt lépéssorozatokat makrókkal automatizálhatjuk. Terjedésükhöz egy fertőzött dokumentum megnyitása vagy egy dokumentum elmentése is elegendő.
• Férgek és trójai programok
– A a vírusokhoz hasonlóan szaporodnak, de nem fájlokat fertőznek meg, hanem az interneten vagy a hálózaton magukat e-mailekhez csatolva gépről gépre terjednek. A férgek elsődleges célja, hogy egyetlen futtatással minél több számítógépre terjedjenek.
– A olyan önálló alkalmazások, amelyek első pillantásra hasznos alkalmazásnak tűnnek, miközben kártékony kódot tartalmaznak. Hatásukat csak az elindításuk után fejtik ki.
Vírusvédelem
A vírusok terjedésének megakadályozására az egyik legbiztosabb módszer a megelőzés. A vírusfertőzés során okozott károk mértéke csökkenthető:
• rendszeres, vírusmentes ;
• a beérkező levelek, lemezen szállított adatok használat előtti ;
program telepítésével, amely a memóriában marad és folyamatosan ellenőrzi a használt fájlokat;
• rendszeres készítésével; .
szoftverek használatával
Legismertebb vírusirtó programok közé tartozik az AVG, a PANDA, az F-PROT, a McAfee VirusScan, a TBAV, az InoculateIT vagy a Norton AntiVirus.