Hálózati elemek

TOVÁBB


   alakítja      analóg modem      crosslink      digitális modem      ethernet csatolót      helyi      hub      rádiós adatátviteli      switch      Wi-Fi   
A hálózatok létrehozásának legelterjedtebb módja az etherneten alapuló kapcsolat. A modern alaplapok már szinte kivétel nélkül tartalmaznak . A régebbi típusokba pedig PCI kártya formájában olcsón beépíthető. Kezdetben 10Mbit/s sebességűek voltak az ethernet kártyák, a maiak pedig már legalább 100 Mbitesek, nem ritkán 1 Gbitesek. A szélessávú internet szolgáltatások többségének igénybevételéhez is általában ethernet csatoló szükséges, mert a szolgáltatók által biztosított 'ún.' kábelmodemek többsége is etherneten kapcsolódik a számítógéphez. (Ritkán ugyan, de USB-s kábelmodemek is előfordulnak.) Két számítógép összekapcsolásához etherneten egy 'ún.' keresztkábel () is elegendő, de kettőnél több gép összekapcsolásához kapcsolóeszközre, -ra vagy -re is szükség van az összekötő kábeleken kívül!
A -nek megfelelő eszközök olyan hálózati eszközök, amelyek segítségével összeköttetést tudunk megvalósítani. Ezek az eszközök a 2,4 Ghz-es frekvencia sávban működnek néhányszor 10mW-os adóteljesítménnyel. A Wi-Fi eszközök segítségével akár 11Mbps sebességet (a rendszer sebessége jelentősen függ a vételi viszonyoktól, ha nem megfelelő a rádió kapcsolat, a rendszer automatikusan visszakapcsol kisebb sebességre) is el tudunk érni, ami megfelel egy hagyományos 10 Mbps vezetékes hálózat sebességének. A Wi-Fi hálózatok alapja a rádiós hálózati kártya, ami általában PCMCIA kártyaként jelenik meg. Ezeket lehet kiegészíteni PCI adapterrel, Ethernet konverterrel külső antennákkal, külső egységekkel. Helyi hálózat kiépítésére, bővítésére és internet szolgáltatás igénybevételére egyaránt használják.
Az internet-csatlakozás kihalóban lévő módja a telefonos behívásos kapcsolat. Az az az eszköz, mely az számítógépet a telefonvonalakon keresztül, telefonhívás révén kapcsolja össze az Internettel, miközben azok digitális jeleit analóg telefonjellé, majd vissza, a számítógép által érthető digitális jellé . Az analóg modemek a számítógépen belüli modemkártya vagy külső egység formájában ma már olcsón beszerezhetők. Az utolsó analóg típusok a 56Kbps (Kbit per szekundum) sebességű, faxüzeneteket is kezelni tudó modemek. A szélessávú vezetékes internetszolgáltatók már eket biztosítnak az internetcsatlakozáshoz, melyek sebessége ma már minimum 512Kbps. Ezeket a digitális kábelmodemek a gépünk ethernet csatolójához csatlakoznak és automatikusan végzik a dolgukat.