Multimédia

TOVÁBB


   beviteli      capture      CCD      digitális kameráknak      felbontás      flash-memória      hangfal      hangkártyával      I/O      kétirányú kommunikáció      kiviteli      megapixelben      mikrofon      rögzítésére      töltéscsatolt áramkör      USB porton      webkamerák   
Hangkártya
Napjainkban a számítógépek többsége rendelkezik . A hangkártya alapvetően egy eszköz, arra való, hogy lehetővé tegye a hangzó világ és a számítógép közötti t. A hangkártya ma már alapvető része a PC-nek, a modern alaplapi chipkészletek beépítve tartalmazzák azt a funkcionalitást, amihez régebben külön kiegészítő kártyára volt szükség. Manapság csak akkor kell külön hangkártyát vennünk, ha speciális hangminőségi elvárásaink vannak, például PC segítségével szeretnénk zenét szerezni. Főbb csatlakozói: (1) , fejhallgató - eszköz, hangok tényleges formában való megjelenítése, (2) - eszköz, hangok bevitelére alkalmas.
Képdigitalizáló
A képdigitalizáló () kártya külső képforrásból - például videomagnóról vagy -kameráról - érkező ananlóg vagy digitális kép és hang digitális alkalmas. Egyik fajtája a tv tuneres capture kártya, amely televízióadás vételére és monitoron való megjelenítésére is alkalmas. Belső (PCI) változatban és külső egységként (USB, Firewire) egyaránt léteznek.
Digitális fényképezőgép
A digitális fényképezőgépek alapvető alkatrészei ugyanazok, mint a hagyományos filmes gépeké, az egyetlen lényeges különbség, hogy a film helyén (angol rövidítéssel: CCD) található. A pixelek tömegeként érzékeli a képet, a kapcsolódó elektronika pedig kiolvassa a pixelek színét, és a kiolvasott értékeket elraktározza a memóriában. (Az elv azonos a szkennerekben használttal.) A memória lehet beépített vagy többféle cserélhető kártya. A digitális fényképezőgép és a számítógép összekötése áltában az keresztül történik. Talán a két legfontosabb paramétere egy digitális fényképezőgépnek a , melyet szoktak megadni, valamint az optikai zoom átfogás, amit egy szorzóval szokás megadni. A digitális zoom az szükségtelen, mivel ezt afunkciót bármely számítógépes képkezelő szoftverrrel meg lehet valósítani. A digitális fényképezőgépek egy speciális változatai a . Ezek gyenge felbontású, de olcsó leszármazottai a .