Nyomtatók


TOVÁBB


   fúvókák      hálózati csatoló      lézerfényfelvillanások      lézernyomtatók      mátrixnyomtatók      tintapatronok      tintasugaras      toner   
Nyomtatók
Színes fényképnyomtatásra a nyomtatók a legalkalmasabbak, szövegnyomtatásra és nagymennyiségű nyomat készítésére a lézernyomtatók. A tintasugaras (inkjet) nyomtatók jellemzője a viszonylag jó minőségű, csendes színes nyomtatás, az olcsó induló ár és a magas nyomtatási költség! A nyomtatást végzik, amely a képpontok képzéséhez szükséges tintacseppeket lőnek a papírra. A tintacseppes fej lehet piezokristályos vagy buborék (bubble jet) működésű. A általában színenként külön cserélhetők, a három (négy) szín nem egyformán szükséges a színes képekhez, ezért nem egy időben fogynak ki.
A ban a képpontok függvényében hozzák létre a nyomtatási képet egy fényérzékeny hengeren, ami feltölti a rajta elhaladó papírt. A feltöltött papírra a festékező egység előtt elhaladva a megvilágított (feltöltött) helyeken finom por állapotú festék () tapad és ezt a feltapadt festékanyagot égeti rá a beégető egység a papírra. A beégető egység magas hőmérséklete miatt csak olyan média (papír, fólia, stb.) helyezhető a nyomtatóba, mely ezt a magas hőmérsékletet elviseli. A lézernyomtatókra jellemző a kiváló minőségű, tartós fekete nyomat, a magas induló ár, de viszonylag alacsony nyomtatási költség. A színes lézernyomtatókban alapszínenként külön nyomtatóművet alkalmaznak, ami jelentősen növeli az árukat és a kellékanyag költségüket. A tonerkazetták egyszínűek, így a monokróm (fekete-fehér) nyomtatók egy fekete tonert, a színesek négy tonert tartalmaznak (alapszínenként egyet).
A ban tűk ütnek egy festékszalagon keresztül nyomot a papírra. Ma már csak többpéldányos számlanyomtatásra használják őket. A szilárdtintás nyomtatók piaci részesedése pedig elenyésző... A nagyteljesítményű nyomtatók val is rendelkeznek, így több számítógéphez is csatlakozhatnak egyszerre, tehát munkacsoportos környezetben is könnyen használhatók.