Háttértárak

TOVÁBB


   író/olvasó fej      CD-R      CD-RW      Csak olvasható optikai      flash memóriakártyák      lézersugárral      mágnesezhető      merevlemezes      mozgó alkatrészeik      optikai      pen-drive      tárolási sűrűség      USB-port      winchesternek      zajtalan   
Mágneses háttértárak
A beépített lemezes egységek a napjaink legelterjedtebb számítástechnikai tárolóeszközei. Nevezzük tárolónak, hard disknek (HDD) és is. A merevlemezes egység elektromechanikus tárolóberendezés, amely az adatokat réteggel bevont merev lemezen tárolja, a forgó lemez felett mozgó segítségével. Mivel egy lemeznek két felülete van, a winchesterek min. két fejjel készülnek, a nagyobb kapacitású HDD-k több lemezt, s így több fejet használnak. A manapság használatos diszkek 80-160GB kapacitásúak.
Az lemezmeghajtók nevüknek megfelelően optikai eljárást használnak (fényvisszaverődés, fénytörés) az adatok írására és olvasására. Az optikai tárolórendszerekre tehát az jellemző, hogy az írás és olvasás történik. Az optikai tárolókat több tulajdonságuk markánsan megkülönbözteti a mágneses tárolási technológiától: az optikai tárolókra nagy jellemző, az optikai tárolók élettartama magas, az optikai adathordozó előállítási költsége alacsony. Fontos szempont továbbá az optikai adathordozó cserélhetősége: a használaton kívüli lemezt zárt helyen tárolhatjuk, kompakt mérete miatt könnyen magunkkal vihetjük és másik gépen bonyolult szerelési műveletek nélkül azonnal használatba vehetjük. Az optikati adatattárolók - az adatok felírása, leolvasása és a gyártástechnológia szempontjából - három jól elkülöníthető típusra oszthatók: (1) tárolók a ROM (Read Only Memory) típusú, gyári CD-k és DVD-k. Ezeket olvassák az egyszerű CD-ROM és DVD-ROM meghajtók. (2) Az egyszer írható és többször olvasható tárolók a CD-WO-k (Compact Disc - Write Once). Ezt a típust röviden csak -ként (Compact Disc Recordable), írható CD-ként emlegetjük. A DVD-R és a DVD+R a CD-R megfelelője a DVD technikában. De a plusz és a mínusz jel két különböző tárolási szabványt jelöl! (3) Újraírható, törölhető, olvasható optikai tároló a (Compact Disc - Read/Write) lemez és az újraíró meghajtó. A DVD technikában a megfelelője a DVD-RW és a DVD+RW, valamint a legsokoldalúbb, bár legkevésbé elterjedt a DVD-RAM. A a plusz és a mínusz jelű itt is két különböző tárolási szabvány!
Elektromos tárolók
A tetszőlegesen írható, olvasható és törölhető egyre több készülékhez használhatóak: digitális fényképezőgépek és videokamerák, MP3 játszók, mobiltelefonok, PDA-k. A legelterjedtebb formátumok a CompactFlash (CF), a hasonló külsejű SecureDigital (SD) és MultiMedia Card (MMC), az RS-MMC (azaz 'csökkentett méretű' MMC) illetve a Mini SecureDigital, valamint a Sony-féel MemoryStick. A személyi számítógépes háttértároló perifériák között a legelterjedtebb flash-memória a , azaz az USB-s kulcstartó. Rohamos terjedésével úgy tűnik, végre megvan a floppy lemezt leváltó alternatíva. A kis eszközből már egyre gyorsabb és egyre nagyobb kapacitású darabok készülnek (már több GB-os pen-drive is kapható), használhatósága pedig gyakorlatilag megegyezik a floppy lemezével: az adatokat tetszés szerint másolhatjuk rá, vagy törölhetjük le róla, ráadásul sérülékenység tekintetében kevésbé veszélyeztetett. Nagy divat lett mára a flash memória kombinálása más eszközökkel, példa erre a pl. az MP3 lejátszós USB-kulcs. AZ USB kulcsos memóriakártyák közvetlenül az USB-porthoz csatlakoznak (akár a számítógép működése közben is) a számítógép hátoldalán (esetleg előlapján vagy oldalán). Energiaigényüket az látja el. Néha kényelmes az USB hosszabbító kábel használata, hogy könnyen elérhető közelségbe hozzuk az eszközt. Mivel nincsenek , nem kell tartani mechanikai meghibásodástól, mint például a winchesterek esetében. Megbízhatóságuk, párosulva a kiváló hőmérséklet és rázkódás iránt mutatott ellenálló-képességgel, ideálissá teszi őket hordozható eszközökben történő alkalmazásra ill. hordozható háttértárként való felhasználásra. A kártyák működése emellett teljesen . A feltalálásuk óta eltelt időben a flash memóriák egy sor berendezésben bizonyították adattárolási képességüket.